preloader

Pedodonti

Pedodonti

Latincede ‘çocuk dişleri’ anlamına gelen pedodonti 0-13 yaş aralığındaki çocukların süt ve ana dişlerinin sağlığı için uygulanan tedavidir. Süt dişler ana dişlere göre dış etkenlere karşı daha zayıf, daha dirençsiz ve çürümeye karşı daha meyillidir. Süt dişlerde meydana gelen çürük vb. hasarlar ağrı yapacağından beslenmeyi de olumsuz etkilemekte ve çocuğun günlük yaşantısını zorlaştırmaktadır.
Pedodonti

Pedodonti Nedir?

Çocukların hem süt hem de ana dişlerinde meydana gelen çürük, kalıtsal hastalıklar ve travma gibi tedavi gerektiren durumlarla ilgilenerek dişleri eski sağlığına kavuşturmayı hedefleyen bilim dalına pedodonti denir. 0-13 yaş arasının ağız, diş ve çene gelişimi ile de ilgilenmektedir. Pedodontistler tedavi uygulamakla beraber çocukları psikolojik anlamda diş hekimlerine hazırlamak ve alıştırmakla da sorumludurlar.

Pedodonti Hangi İşlemleri Yapar?

Süt dişlerine özel bir dolgu olan kompomer işlemi uygulanır. Çürük tedavisi uygulanır. Bunun dışında;
• Çocuklarda çene ve diş gelişimi takip edilir.
• Süt dişler sonrası gelecek ana dişlerin sağlıklı olabilmesi için gerekli uygulamalar yapılır.
• Tırnak yeme, parmak emme gibi ağız alışkanlıklarının önlenmesi sağlanır.
• Çocukları diş hekimine karşı hazırlayarak korku oluşmamasını sağlanır.
• Ağız ve diş bakımı konusunda aile ve çocuk bilgilendirilir.
• Gerekli durumlarda çocuk protezi, dolgu, kanal tedavi vb. işlemler yapılır

Süt Dişlerin Önemi Nedir ve Neden Korunmalıdır?

Süt dişlerin sağlığı da pedodonti için önemlidir. Çünkü süt dişler diş gelişiminde ana dişler öncesindeki süreçtir. Daha sonra yerine gelecek ana dişlere göre daha dayanıksız ve diş hastalıklarına karşı daha dirençsizdirler. Bu dişler çocuğun beslenmesinde önemli rol oynamaktadır ve yaşanacak herhangi bir çürük, ağrı durumunda beslenme süreci sarsıntıya uğrayacaktır. Ayrıca süt dişlerin varlığı çocuğun konuşma gelişiminde de yapı taşıdır.

Pedodontide Hangi Tedaviler Uygulanmaktadır?

Pedodonti çocuktaki dişlerin günlük fonksiyonlarını sağlam ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilmesi için önemli bir yere sahiptir. Bu sağlık sürecinde birçok tedavi uygulaması yapılabilmektedir. Bunlardan en yaygını çürükler için yapılan koruma uygulamalarıdır. Fissür örtücü olarak da bilinen diş aşısı da uygulanan işlemler arasındadır. Bu tedavide özel dolgu ile örtme işlemi uygulanarak girintilerde birikebilecek kalıntılardan kaynaklanan çürüme önlenir. Süt dişler çıkacak ana dişlerin yerini tutup korumaktadır ve erken düşmeleri de sorun yaratmaktadır. Çıkacak dişlerde yamukluk, sıkışma, yayılma gibi düzen bozuklukları olmaması için erken düşen süt dişler için yer tutucu tedavi yapılmaktadır. Florür tedavisi de dişleri dış etkenlere karşı daha dayanıklı hale getirmektedir.

Pedodonti Tedavilerinin Günlük Yaşama Etkisi Nedir?

Diş, ağız ve çene gelişimi çocuk yaşlarda başladığı için yaşanacak olumsuz durumlara karşı da erken önlem o gelişim sürecinde alınmalıdır. Dişlerin estetik açıdan düzgün, sağlıklı ve fonksiyonları tam şekilde gelişmesi için gerekli zamanlarda uygun tedaviler uygulanmalıdır. Aksi takdirde yaşanacak sorunlar çözülmez ve diş gereken özenle gelişmez ise ilerleyen zamanda daha büyük sorunlara yol açabilir.