preloader

Blog

Diğer Yazılar

Diş Dolgusu Neden Yapılır

Diş Dolgusu Neden Yapılır

Diş Dolgusu Neden Yapılır

Diş dolgusu neden yapılır? Estetik açıdan hoş görünmeyen çiğneme fonksiyonunu kaybetmiş, çürümüş veya çatlamış dişler için değişik malzemeler ile dişin doldurulması, ya da daha önce yapılmış olup dolgu tedavisinin aşınması veya düşmesi durumunda da yeniden dolgu yaptırmak gerekir.

Zarar görmüş veya çürümüş dişin, yine eski haline getirip kullanabilmek amacıyla diş dolgusu yapılmaktadır. Dişlerin iç kısmında oluşan pulpanın zarar görmesi ve iyileşmeyecek durumdaysa kanal tedavisi ile birlikte dolgu yapılması da kaçınılmaz olur. Dolgu işlemi dişte kırık çürük ve farklı durumlarda yapılan bir teknik uygulamadır.

Diş dolguları çürük, kırık veya herhangi bir nedenle hasar görmüş dişlere uygulanır. Deforme olmuş dişler tedavi sonrası eski görünüm ve fonksiyonlarını geri kazanırlar.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

Peki, Diş dolgusu nasıl yapılır? İlk olarak doktor tarafından çürümüş diş tamamı ile temizlenir. Atıklardan ve çürüklerden temizlenen dişin dolgu doldurulacak uygulama yapılmaktadır. Doktor bu dolgu işlemi gerçekleştirirken hastanın ağrı ve acı hissetmemesi için lokal anestezi işlemi uygulanır. Dolgu yapılacak olan yer lokal anestezi ile uyuşturulur ve işlem gerçekleştirilir. Hasta tarafından seçilecek olan dolgu materyalinin acısı ve şiddeti ne olursa olsun hekim tarafından mutlaka konforlu bir süreç içinde hazırlanıp uygulanması gerekir. Diş üzerinde genel temizlik yapıldıktan hemen sonra geriye kalan çürümüş, kırılmış veya hasar görmüş boşluk kalır. Kalan kısmına ve formuna göre uygun görülecek şekilde doldurulur.

Seçilen materyalin dolgunun en kısa süre içerisinde donması için hekim tarafından kullanılan cihazlarla işleme hızlandırır. Dişin dolgu işlemi tamamen gerçekleştirildikten hemen sonra ağzın oynatılıp açılıp kapanması istenir, herhangi bir sorun olup olmadığına bakılır nokta bir sorun ile karşılaşıldığı vakit hekim tarafından müdahalede bulunur kesilme veya kısaltma işlemi ile sorun çözüme ulaşır. Bütün işlemler sağlanıp tekrar kontrolü edildikten yapıldıktan sonra diş yeniden eski haline kavuşur.

Diş Dolgusu Yaptırma Süresi Ne Kadardır?

Dişine dolgu yaptıracak olanların en çok merak ettiği konulardan biri ise, diş dolgusu yaptırmanın süresi ne kadardır. Her hastanın diş dolgu tedavi süresi aynı şekilde olmayabilir. Ağız içerisinde hangi dişi dolgu yapılacağını, hangi materyallerin kullanılacağını, dolgu âdeti gibi birçok seçenekten dolayı süre değişebilir. Hastaya dolgunun ne amaç ile yapılacağı ve seans süresi belirtilip açıklanır. Kanal tedavisi besleyen ile birlikte dolgu yapımının da süresi değişebilir. Dolga esnasında hekimin kullanacağı malzemelerin hazırlanması süreyi uzatabilir. Tüm bu işlemler diş dolgusu süresini etkileyen net bir süre süre verilmez tüm detaylar için ve gerekli bilgiler için kliniğimizde hizmet alabilirsiniz.

Dolgu uygulandıktan sonra diş etleri ve dişlerde karıncalanma şeklinde ağrı bir süre için normal kabul edilir. Bir süre sıcak ve soğuk etkenlere karşı hassasiyet de mümkündür. Ancak ağrı zamanla kötüleşmeye devam ediyorsa ve ateş veya soğuk algınlığı gibi etkenler olmaksızın kendiliğinden zonklayıcı ağrılara ilerlerse mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.

Dolgunun ağızdaki konumuna, boyutuna, kullanılan malzemelere, ağıza birden fazla dolgu yapıldığında yapılacak dolgu sayısına ve hastanın tedaviye uyumuna bağlıdır.

Diş Dolgusu Düşer Mi? 

Daha önce doldurulmuş bir diş tekrar çürürse, kişinin dişi itme alışkanlığı varsa veya anormal bir çiğneme alışkanlığı varsa diş dokusundaki sert kabuk malzemeyi kırmaya çalışmak kırık, çatlak veya diş kaybı ile sonuçlanacaktır.

Diş dolgusu düşerse ne olur? Öncelikle diş hekiminizle ağrınız olmasa bile yeni bir diş dolgusu rezervasyonu yaptırmanız gerekir. Rezervasyondan önce yeni hasarları önlemek için sert yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bu alanın daha dikkatli fırçalanması ve temiz tutulması gerekir. Mümkünse yemek yerken bu bölgeden kaçının.

Diş Dolgusu Fiyatları

Diş dolgusu fiyatları değişkendir. Dolgunun şekline göre yapılan işleme göre değişmektedir. Yine dolgu yapılacak alana ve uygulanan malzemeye göre de dolgu fiyatları değişmektedir.

Diş Kliniği: Diş dolgusu tedavisi alan diş kliniği ve sözleşmeli kuruluşun fiyatlandırma politikaları ve işlemi yapan diş hekiminin uzmanlığı diş dolgusunun fiyatını etkileyebilir. Doldurulacak diş sayısı: Dolgu genellikle bir diş için yapılır, ancak kırıklar ve çürükler aynı anda birden fazla dişi etkileyebilir. Bu nedenle doldurulacak diş sayısı önemli bir fiyat faktörüdür. Enfeksiyon durumu: Dişlerinizde enfeksiyon varsa öncelikle enfeksiyonu tedavi etmelisiniz.

Enfekte dişlerin tedavisi dolgu yapılmadan önce tamamlanmalıdır. Bu şekilde birden fazla teste ihtiyaç duyulması nedeniyle enfekte dişler, diş dolgusu maliyetini artırabilir. Hangi diş doldurulur: Hangi dişin doldurulacağı doktorun harcadığı zaman ve emek açısından önemlidir. Zor pozisyonlarda dişleri doldurmak zaman alıcı ve maliyetli olabilir.

Estetik Dolgu Nedir? Estetik Bir Dolgu Ne Kadara Mal Olur?

Estetik dolgu yöntemlerinden biri olan kompozit dolgu doğal diş renginde olup tek seansta direkt dişlere uygulanabilmektedir. Ayrıca kırık, çürük veya aşınmış dişlerin tedavisi için de ideal bir seçenektir. Dişlerde oluşan renklenme sorununu ortadan kaldırmak için de tercih edilirler. Dişler arasındaki boşlukları doldurmak ve diş boylarındaki farkı ortadan kaldırarak diş boylarını arttırmak konservatif tedavi için bir seçenektir.

Amalgam dolgular ise öncelikle azı dişleri için kullanılır ve çiğneme kuvvetine ve aşınmaya karşı dayanıklıdır. Estetik dolgusu laboratuvar ortamında yapılan dayanıklı porselen dolgudur. Doldurulacak yeterli diş dokusu yoksa kullanılabilirler. Estetik diş dolgusu fiyatı dolgu yapılacak alana, yapılacak işleme ve tedaviyi yapan doktora göre değişmektedir.