preloader

Blog

Damaksız Diş Protezi Nedir?

Damaksız Diş Protezi Nedir?

Damaksız Diş Protezi Nedir?

Diş protezi, estetik, fonetik ve çiğneme işlevini geri kazandırmak için tipik olarak dişlerin ve diğer ağız yapılarının (diş etleri ve kemikler) yerini alan dişlerdir. Protez takmak protezin eksiksiz ve sağlıklı olmasını önemlidir.  Bu sayede ağız gerçek boyutuna kavuşur ve estetiğin gelişmesine yardımcı olur.

 Sabit ve Çıkarılabilir Protezler Nelerdir?

Hareketli protezler hayatımız boyunca kullandığımız protezlere isim verme şeklidir. Sabit protez, birden fazla dişin yokluğunda hastanın işlevselliğini artırmak için kullanılır.

Bu diş tedavileri ile ne elde edilir? Hastanın ağzındaki eksik dişlerin ve kaybedilen periodontal dokuların yerine konmasına yardımcı olurlar.

Çıkarılabilir bir diş protezi, yanlarına birkaç yapay diş takılmış metal bir yapıdır. Daha iyi sabitleme sağlamak için hastanın ağzındaki dişlere metal bağlantı elemanları ile hareketli protezler takılır. Sabit protezler ise üstün kaliteli malzemelere sahiptir ve hastaların takması çok rahattır.

Ayrıca diş protezleri akrilik veya porselen gibi malzemelerden kişiye özel üretilir. Protezin tabanı, bakteri birikimini önleyen polimetilmetakrilat olarak bilinen dikkatli bir pigmentasyon ile diş etlerinin doğal dokusunu taklit eder.

 Diş Protezlerinin Kullanım Amaçları

Diş protezlerinin işlevi, yiyecekleri çiğneme ve yutma gibi fizyolojik işlevlerinde dişleri rehabilite etmek ve telaffuz problemlerinden kaçınmaktır.

Diş kaybı ile komşu dişler yer değiştirmeye meylederek çiğneme sorunlarına neden olur, doğru beslenmeyi engeller, uygun ağız hijyenini engeller ve böylece hastayı hastalık riski altına sokar. Bu nedenle ağız ve genel sağlığınızı korumak için eksik dişlerin yerine konulması önemlidir. Diş estetiğinin gelişmesi de bu tedaviyi gerçekleştirmenin bir diğer nedenidir.

 Diş Protezi Çeşitleri

Diş protezlerinin farklı türleri vardır. Sabit protezler, hasta gerektirmeyen hareketli protezlerdir, yani çıkarılacaklarsa diş hekimi tarafından çıkarılmaları gerekir. Sabit diş protezlerinde diş protez çeşitlerinin sınıflandırılması şu şekildedir;

Dişlerde kuron veya sabit köprüler. Bu protezler bir veya daha fazla dişi restore etmeye yarar. Önceden delinmiş destek dişlerine yerleştirilirler. Diğer dişlerin boyut ve renk olarak eşleşecek şekilde ölçüleri alınarak yapılır. Kronlar metal-seramik veya zirkonyum olabilir. İkincisi, daha fazla biyouyumluluk gibi çeşitli avantajlar sunar.

İmplant üzerine sabit protez, İmplant destekli protezler, daha önce maksiller kemiklere yerleştirilen implantlara sabitlenen veya vidalarla sabitlenen protetik bir yapıdan oluşur. Tüm arkın işlevselliğini ve estetiğini geri kazandırmak için kullanılan restoratif diş hekimliği tedavisidir.

 İmplant üstü hibrit protez, bazı protezler, protezi yerleştirmek için implantların sabitlenmesini diş etlerinin mukozal yüzeyi ile birleştirir. Önemli kemik rezorpsiyonu olan hastalarda önerilirler. Hibrit protezler akrilik malzemelerden yapılır. Bunları temizlemek için hasta, diş hekiminin protezi sterilize etmek ve iyi durumda tutmak için çıkaracağı diş muayenehanesine gitmelidir.

Çıkarılabilir Protezler

Hareketli diş protezi hastanın kendisi tarafından çıkarılabilen protezlerdir. Uygun koşullara sahip olunmadığı için implant yaptıramayan kişiler için tercih edilen seçenektir. Tüm dişlerinizi korumak istediğinizde tam hareketli protezleri tercih edersiniz. Bu protezler kemiğin üst kısmının tamamını yani eskiden doğal dişlerin olduğu kemiği kaplar. Desteklerini diş eti ve protezin kendisinin kombinasyonu ile sağlarlar.

Diğer Yazılar