preloader

Ortodonti

Ortodonti

Ortodonti uyumsuz ve çapraşık olan dişlerin uyumlarını teşhis ve kontrolünü sağlayan, bu durumu önüne geçmek ve tedavisini gerçekleştiren diş hekimliği branşının uzmanlık alanıdır.
Ortodontik tedavi, ufak çocuklarda çene gelişim sürecine destek vererek doğru pozisyonlarda olmaları için destek olur, yetişkinlerdeki çapraşıklık ve kapanış düzensizliğinin, ayrıca çene yüz bozukluklarının düzelmesini sağlar.
Bu tedavi ile sağlıklı bir ağza, etkileyici görünüme ve uzun süre ağzınızda kalacak dişlerin sahibi olabilirsiniz. Bununla beraber ortodonti doğuştan veya sonradan meydana gelen çene ve yüz bozukluğunun tedavisinde, tıp ve diş hekimliğinin farklı branşları ile ortak çalışmalar sunar.
Ortodonti Nedir

Ortodonti Tedavisi Neden Yapılır?

Ortodonti tedavisinde iki amaç bulunmaktadır. Dişteki oluşan bozukluklar, hasta da estetik bir kaygı oluştururken bununla birlikte sağlık problemlerini de ortaya çıkar. Son dönemlerde bozuk dişler estetik kaygıyı önemli bir ölçüde olumsuz etkiler. Bununla beraber dişlerin düzgün bir şekilde temizlenmemesi gibi durumlarda mevcuttaki fonksiyonun tam anlamıyla yapılmasına engel olur. Bu bozukluklar ilerlediği zaman ileri seviyede problemler oluşmaktadır.
Bunun dışında diş eti çekilmesi ve diş kayıpları gibi durumlara karşı ortodonti tedavisi yapılmaktadır. Ortodonti tedavisi sırasında kulak ya da boğaz ile ilgili doktorlarla ortak çalışma gerekebilmektedir. Bununla birlikte tedavi anında farklı cerrahi dallardan destek alınabilir.

Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?

Ortodontik tedavi, bireysel ihtiyaçlara ve düzeltmenin ne kadar şiddetli olmasına bağlı bir şekilde farklı kişiler için farklı zamanlara sahip olabilir. Bazı hastalar 3 yıl ya da uzun bir süre tedavi görebilir ve bazı hastalar yalnızca 12 ay ya da çok daha kısa zamanda tedavi görebilmektedir. Ortalama olarak ortodontik tedavinin tamamlanabilmesi yaklaşık olarak 24 ay sürmektedir.
Herkesin dişlerinin ve ağzının aynı olduğu ve herkesin aynı tiportodontik tedavi gördüğü teorisi doğru değildir. Birçok insan tel taktırmayı seçtiğinde tedavinin tel takan arkadaşları ile aynı olacağını ve tedavi süresince de aynı olacağını zannetmektedir. Ancak durum böyle değildir. Dişler sonraki kişiye benzer gibi olsa da, ne kadar zaman ve ne tür bir tedavinin olacağı ile ilgili rol oynayan, açık bir şekilde görünmeyen birçok önemli faktör bulunur. Sonuç olarak ortodonti tedavi süresini birçok faktör etkileyebilmektedir.

Ortodonti Tedavisi Hangi Yaşlarda Uygulanır?

Ortodonti tedavisi her yaşa yönelik uygulanabilir bir yöntemdir. Buradaki önemli nokta bozukluğun hangi noktada ve ne şekilde olduğudur. Bozukluk yalnızca diş çapraşıklığından kaynaklanıyor ise her yaşta tedaviye başlanmaktadır. Fakat iskelet ile ilgili problem bulunuyor ise genellikle ergenlik sürecinin bitmesi ve hastanın gelişimini tamamlaması beklenmektedir.
Yetişkinlik sürecinde iskelete bağlı problemler cerrahi operasyonlar ve ortodontik tedavisinin beraber yürütülmesi ile planlanmaktadır. Diş çapraşıklıklarında artık şeffaf braketler, diş arkası telleri ve şeffaf kalıplar kullanılmaktadır. Diş diziliminde sorunu olan hastaların tedavi sürecinde en fazla çekindiği konulardan biri de diş tellerinin görünmesidir. Şeffaf teller ile bu sorun ortadan kalkmaktadır.
-Kaç Yaşına Kadar Ortodonti Tedavisi Uygulanabilir?
Diş ve kemik yapısına uygun her yaştan kişiye ortodonti tedavisi uygulanabilmektedir. Herhangi bir üst yaş sınırı olmayan ortodontik tedavi de ana kriter ağız içerisindeki dokuların sağlıklı olması önemlidir. Fakat erken yaşta gerçekleşen tedaviler hızlı sonuç verir.
-Ortodontik Problemler Neden Kaynaklanmaktadır?
Ortodontik problemler; kalıtımsal sebeplerden dolayı olacağı gibi çürükleri, erken diş çekimleri, kötü alışkanlıklar gibi problemler de kaynaklanır.
-Ortodontik Tedavi Yapılmazsa Ne Olur?
Tedavi isteyen ortodontik problemlere müdahale olmazsa dişlerdeki çapraşıklık ve iskeletsel bozukluklar, çiğneme problemleri, çene kitlenmesi ve eklem ağrıları, diş çürükleri ve diş eti rahatsızlıkları ileri seviyelerde olabilmektedir. Diş kayıpları ve çene kitlenmeleri gibi önemli sorunlar ile karşılaşılabilir.